Perníčky ze žitné mouky

Perníčky peču samozřejmě na Vánoce, pak jsem je začala dělat i na Velikonoce a pak i během roku, nezdobené a v neutrálním tvaru jako skvělé SUŠENKY. Oproti kupovaným keksům neobsahují žádná éčka, chemické látky, palmový či jiný transtuk ani zbytečný cukr.

Perníčky jsou po upečení ihned (a pořád) měkké, ale jako sušenky je dělám tvrdší, aby chroupaly. Tu tvrdost si reguluji tloušťkou těsta a také tvarem vykrajovátek; jako sušenky dělám tvary s co nejvíce výčnělky.

Recept:

Nejprve smíchejte suché přísady:

  • 800g žitné mouky – do těsta dám  750 + zbytek si schovám na podsypání při vykrajování
  • 1 lžíce jedlé sody – prosát do mouky
  • 1 vrchovatá lžíce perníkového koření
  • 1 rovná čajová lžička cejlonské skořice
  • 1 lžička kakaa
  • 170 – 200g třtinového cukru
  • citronová kůra z jednoho citronu chemicky neošetřeného

Pak smíchejte v kastrůlku mokré přísady v řídké těstíčko  

  • 170-200g rozpuštěného kokosového oleje nebo rozpuštěného másla
  • 8 vrchovatých lžic tekutého medu
  • 4  celá středně velká vejce   (+ 1 vejce na potření)
  • malá špetka soli

Na stole udělejte do suchých přísad důlek, do něj pomalu lijte těstíčko a míchejte od prostředka k okrajům  tak, až všechny přísady zapracujete. Po té dobře zpracujte rukama. Přeložte na talíř, zakryjte mikrotenem a nechte 1 – 2 dny odpočívat v ledničce.

Po té už klasicky… vyválet na plát cca 3 – 5 mm, vykrájet, péct na pečícím papíře při 180°, po upečení potřít rozšlehaným vejcem, případně po vychladnutí nazdobit bílkovou polevou.

Pečte jen tak dlouho, než začnou lehce zlátnout, poté hned ven… Pokud je přepečete, tak ztvrdnou! Chcete-li je mít měkkoučké, tak spíše méně než více :-). Já je kontroluji zespoda.  Když je neuhlídáte, tak je z plechu hned sesuňte na jiný plech a teprve potom potírejte vejcem. Na horkém plechu totiž stačí další minuta a už by byly moc.

TIP: Když je dělám jako sušenky, tak se s vykrajováním moc nenamáhám. Schválně dělám větší mezírky mezi vykrajovanými tvary a pak použiji i ty odřezky. 

Z uvedného množství je sušenek pěkná hromada, takže mám sušenky na 1 – 2 měsíce, podle toho, kolika lidem o nich řeknu 🙂.