Mrkvový zázrak pejska a kočičky

Tenhle moučník nikdy nezklame, i když se nepovede.

Existuje určitě nějaký přesný recept, jak upéct ten nejlepší mrkvový koláč, ale o takovém teď řeč nebude.

Mám dva malé vnuky, kteří milují sladké buchty a moučníky, záviny, bábovky, koláče atd..  A protože od průmyslově vyrobených sladkostí je držíme dál, často peču.
Někdy si dám kousek s nimi, ale spíš si pro sebe vyrobím zdravou alternativu.

Je to jednoduché a zábavné. Když peču pro kluky nekynutý koláč a  jejich  buchta už je v troubě, vezmu tu umazanou mísu (nechávám v míse malý zbytek, cca 2 polévkové lžíce těsta) a pak se vydám na obhlídku špajzky.
Co mě napadne, to do toho vrazím…

Takže:

k té trošce těsta přidám:

  • 2 polévkové lžíce mouky – podle toho, co mám a co mě napadne, takže třeba pohankovou, rýžovou, kukuřičnou, mandlovou, špaldu… nebo od každé jednu lžíci,
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1/2 sáčku vinného kamence (prdopeč), případně rovnou lžičku jedlé sody – prosiju do mouky
  • 3 lžíce jogurtu, může být i s trochou tvarohu
  • 1 rovnou lžíci rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 žloutky
  • 1 rozmačkaný hodně zralý banán

Z toho vytvořím těsto. Pak do něj přidám

  • 3-4 větší, jemně nastrouhané mrkve, ale může být i jablko s cuketou či dýní; (dýně či cuketa nejsou tak sladké jako mrkev, takže v tom případě přidám více banánu nebo i lžičku medu)
  • 6 lžíc semen (loupaná slunečnicová, lněná, trochu chia… co zrovna mám,  může být i strouhaný kokos
  • 2 hrsti nahrubo nalámaných vlašských ořechů
  • trochu rozinek nebo nasekané datle
    Vše promíchám a nakonec ještě přidám
  • 2 bílky – pevný sníh …na začátku šlehání přidám malou špetku soli a ke konci šlehání přidám rovnou lžičku třtinového cukru

Těsto vyliji na plech vyložený papírem a upeču dozlatova. Po upečení nechte vychladnout (rádo se to sráží); jestli se na to hned nevrhnete, můžete ozdobit šlehačkou nebo pokapat hořkou čokoládou. Já tentokrát (viz foto) zdobila kousky vlastnoruční 100% marmelády z meruněk..
Vždy je trochu překvapení, jaké to bude, protože jak je z receptu patrno, nikdy to není stejné. Zapojte svou fantazii a hrajte si, bavte se, časem si ji určitě vyladíte do svého gusta.  Zdravá buchta pro takové to domácí mlsání 🙂.  Není to vyloženě laskomina, po které by jste se utloukli, ale to je právě ten záměr.  Ještě nikdy však nezbyla…

Dílu zdar a dobrou chuť.

………………………..